Presentació del Llibre Negre al Vendrell

El proper dijous 13 de desembre, es realitzarà la presentació del Llibre Negre al Vendrell. L’acte es realitzarà a partir de les 19.30h al Casal Popular Joan Mallofré (C/ Progrés, 36) i comptarà amb la presència de l’autor, Jordi Martí.

Aquest acte, organitzat per Endavant Baix Penedès i el Casal Popular Joan Mallofré, vol esdevenir un espai de coneixença i debat al voltant dels moviments anarquistes vinculats (de maneres molt diverses) a projectes d’alliberament nacional.

Què és el Llibre Negre?

El Llibre Negre és una antologia de textos anarquistes d’alliberament nacional escrits des dels i per als Països Catalans (sencers o a trossos) que intenten pouar en la memòria llibertària independentista, d’expressió catalana i altres, àmplia i diversa, en l’anarquisme no estatista, ni espanyolista i francès, ni andorrà ni italià.

Encara que sembli estrany, en una nació perseguida i anorreada per diversos estats en el seu dret bàsic d’existència, cultural i lingüística, les lluites llibertàries molt sovint s’han empeltat o han participat plenament en les lluites per l’alliberament nacional tot i que per entendre això que acabeu de llegir cal refer el significat de moltes paraules dominades pels que manen que hem utilitzat.

L’obra completa del Llibre Negre estarà formada per tres volums, dels quals actualment s’ha publicat el primer. En aquest treball, Jordi Martí ha realitzat una antologia a partir de textos coneguts, no tan coneguts i altres directament inèdits. Tots aquests documents ens podran ajudar a entendre la vinculació i el desenvolupament dels vincles entre l’anarquisme i l’alliberament nacional des del 1984 fins a l’actualitat.

El primer volum

Així doncs, el dia 13 de desembre farem al Vendrell la presentació del primer volum d’aquesta obra, que conté més de 50 textos. Des de lletres de cançons, com Els Segadors, A les Barricades o La Campana fins a textos de Joan Maragall, Miquel Ventura, Salvat-Papasseit, etc. Passant per poemes d’Emili Guanyavents, Cels Gomis o Josep Llunas i textos programàtics de publicacions com El Chornaler, La Tramontana, Avenir o Progrés. Cada un dels textos va acompanyat d’un petit estudi sobre el personatge i el context social en el qual fou escrit.

Aquesta primera entrega ens ajudarà doncs a introduir-nos en la rica tradició llibertària del nostre país que aborda, des de diferents òptiques, la qüestió de l’alliberament nacional al marge dels estats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s