Quí som?

El  Casal Popular

Al Vendrell consideràvm necessari la creació d’un espai propi des d’on puguessin realitzar les nostres activitats, des de reunions fins a actes oberts al públic, com xerrades, assemblees obertes, exposicions etc. Entenem doncs, que el Casal Popular ha d’esdevenir un punt de referència política i social al municipi.

Per altra banda, volem que aquest espai també sigui accessible per a altres organitzacions de caire polític, social i cultural del Vendrell. Actualment la riquesa associativa del nostre municipi contrasta amb la manca d’espais que el consistori cedeix a les entitats, fet que genera greus dificultats a l’hora de dinamitzar i incrementar el teixit associatiu. En aquest sentit, entenem el projecte com una manera d’obrir un nou espai a totes aquelles persones i col•lectius que em vulguin fer ús.

Entenem doncs, que la creació del Casal Popular ha d’esdevenir un punt de trobada on organitzacions/entitats puguin realitzar part de la seva activitat i constitueixi un salt qualitatiu important per dinamitzar el teixit associatiu del municipi i seguir treballant per un Vendrell de tots i totes.

El per què del nom

Nascut al Vendrell el 20 de maig de 1918, Joan Mallofré i Nin (Jan Camat), el petit de tres germans, fou membre de la Joventut Comunista Ibèrica, organització juvenil del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), fundat pel també vendrellenc Andreu Nin. El fet que els seus dos germans grans s’allistessin com a voluntaris a les milícies del POUM, per combatre el feixisme durant la Guerra Civil, va fer que en Joan es quedés al seu Vendrell natal per poder ajudar a casa. Tot i això el 1938, i quan la guerra ja es donava per perduda, va ser cridat a files.

En l’exili a França va acabar al camp de refugiats de Vernet d’Ariège, i es va allistar a l’exèrcit francès, concretament a la 22a Companyia de Treballadors Estrangers. Durant aquest període va treballar per impedir l’entrada del nazisme a França. La primavera de 1940, però, les tropes alemanyes van envair França, i el novembre de 1940 en Joan va ser carregat en un tren destinació a Alemanya. L’esperava el camp de concentració de Mauthausen (Àustria).

Després de sobreviure prop de 5 anys aquell infern –l’últim any va ser traslladat al camp de concentració de Gussen, dins del complex de Mauthausen-, en Joan no va poder tornar a la vila que l’havia vist néixer, per por a patir la repressió del règim feixista que imperava a l’estat espanyol. No va ser fins als anys cinquanta, després de més de deu anys de marxar de casa, que va visitar el seu Vendrell natal per veure a la seva mare; al seu pare mai més va poder abraçar-lo. Però va refer la seva vida a França, on es va casar i va tenir dos fills. L’agost del 2005 Joan Mallofré va morir a la població de Saint Laurent de la Salanque.

Per tot això, per tota una vida dedicada a la lluita pel socialisme i la llibertat, la CUP del Vendrell volem dedicar-li aquest petit homenatge, i volem que el Casal Popular, que ara engeguem, porti el seu nom. Que serveixi d’homenatge també a tots aquells altres vendrellencs que van donar la seva vida pel socialisme i per la llibertat dels pobles. Tots ells, els nostres herois!